Hyperpigmentatie en verschillende huidtypes

Donkere vlekjes hebben allemaal dezelfde oorzaak: de overproductie van melanine in de huid. De triggers die ervoor zorgen dat melanine wordt overgeproduceerd zijn echter niet hetzelfde! En deze triggers kunnen ook variëren per huidskleur. Om hyperpigmentatie te voorkomen is het echter belangrijk om meer te weten over de triggers die het veroorzaken. 

Factoren die hyperpigmentatie veroorzaken

Iedereen, met elke huidskleur, kan last krijgen van donkere vlekjes. Ze maken deel uit van het natuurlijke huidverouderingsproces. Echter zijn er een aantal factoren die de kans op het ontstaan van deze vlekjes verhogen, deze zijn namelijk: Vervuiling; UV-straling; Hormonale schommelingen; Letsel aan de huid; Medicatie; en Veroudering.

Ook al kan hyperpigmentatie alle huidtinten beïnvloeden, bij sommige huidtinten kan het zijn dat je meer last hebt van verschillende vormen van hyperpigmentatie. 

Huidkleur en hyperpigmentatie

  • Lichtere huidskleur – Alhoewel lichtere huidtinten minder melanine hebben, zijn ze toch gevoeliger voor donkere vlekken als gevolg van blootstelling aan de zon. Deze huidtinten kunnen ook worden beïnvloed door melasma, donkere vlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap of door het gebruik van de pil. Dit zijn donkere vlekken op het voorhoofd, de wangen, de neus en de bovenlip. 
  • Medium huidskleur – Medium huidtinten bevatten meer melanine dan lichtere huidtinten en zien er licht/beige uit met gouden ondertonen, olijf- of lichtbruin. Ze zijn minder vatbaar voor sproeten, verbranden soms en worden vaak bruin, maar ze zijn niet immuun voor donkere vlekken of schade veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV. Medium huidtinten kunnen vatbaar zijn voor hyperpigmentatie stoornissen, waaronder PIH na een verwonding die resulteert in donkere vlekken.
  • Melanine rijke (diepe) huidskleur – Melanine rijke huidtinten hebben een grotere hoeveelheid melanine en grotere melanosomen, waardoor de huid er bruin tot zwart uitziet. Door de hoeveelheid melanine in de huid, is de huid minder gevoelig voor verbranden en sproeten. Echter kunnen er donkere vlekken en huidschade ontstaan door lange blootstelling aan de zon. De huid is wel gevoeliger voor hyperpigment productie zoals PIH veroorzaakt door acne, eczeem, psoriasis, ontharing, of het gebruik van gezichtsscrubs, en blootstelling aan chemicaliën.

Een verzorging voor hyperpigmentatie

Voor het gemak hebben wij onze favoriete producten tegen hyperpigmentatie:

Vita C Glycolic Brightening Serum

Dit serum bevat vitamine C en glycolzuur en vermindert hyperpigmentatie en egaliseert de huidskleur voor een direct stralend effect. 

Vita- C Glycolic Brightening Serum

Rapid Age Spot Correcting Serum

Dit klinisch bewezen serum vermindert de verschijning van donkere plekken, ouderdomsvlekjes en hyperpigmentatie in slechts 1 week.

Rapid age spot correcting serum

White C Serum

Dit serum bestrijdt hyperpigmentatie en huidveroudering met een synergetische mix van actieve ingrediënten.

White C Serum