De pH van uw huid: wat is het en hoe herstel je het evenwicht?

Mogelijk heb je het weleens gezien in een reclame of op de verpakking van jouw reiniging of toner, het in balans brengen van de pH waarden van de huid. Maar wat betekent dit precies? Wij hebben uitgezocht welke invloed de pH waarden hebben op de huid en hoe je deze in balans kunt krijgen. Laten we beginnen bij het begin: wat is pH en wanneer is het in balans?

Wat is ‘pH’ en wanneer is het in ‘balans’?

De pH schaal is een numerieke schaal die de zuurgraad of hoe neutraal iets is. Deze schaal loopt van 1 tot 14. De huid, net als andere organen in het lichaam, presteert het beste tussen bepaalde waardes op de pH schaal. De ideale pH waarde van de huid, waarbij de huid haar barrière het beste kunt onderhouden, is 5,5 (licht zuur). Bij deze ideale waarde kan de huid haar barrière onderhouden en samen met natuurlijke oliën en de juiste huidverzorging en bacteriën fungeren als een verdedigingsorgaan. Deze verzameling aan factoren worden ook wel de zuurmantel genoemd.

Waarom is het belangrijk voor de huid?

Elke grote afwijking van de ideale pH waarde gooit het ecosysteem van de huid in de war. Wanneer de natuurlijke oliën en bacteriën van de huid worden verstoord zorgt dit voor ontstekingen en irritatie.

Wat zijn de tekenen dat de huid niet in balans is?

Een huid die niet in balans is kan worden herkend aan roodheid, irritatie, droogheid, jeuk, vettigheid en/of schilfers. Uit onderzoek blijkt dat een te hoge pH waarde leidt tot droogheid en een afname van hydratatie in de huid, wat kan leiden tot eczeem en het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels. Een waarde die te laag is, is vaak te herkennen aan roodheid en irritatie. 

Waardoor wordt de pH waarde beïnvloed?

De pH waarden van de huid kunnen beïnvloed worden door bijna alles. Van de huidverzorgingsproducten en zeep die je gebruikt tot hoe vaak je wast en wat je eet. Vaak zien we dat het komt door het gebruik van producten die te zuur of te neutraal zijn en die niet overeenkomen met de pH waarde van de huid. 

Hoe herstel je de balans in de huid?

Allereerst is een goed dieet en een goede huidverzorgingsroutine belangrijk om de huid in balans te houden. Probiotica zijn perfect om de balans in de huid te herstellen. Neem bijvoorbeeld onze favoriet de Prebiotics 3in1 Multi Mist van Murad Skincare:

prebiotic 3in1 multi mist

Wees daarnaast consequent in jouw huidverzorging en zorg dat je de huid niet te vaak scrubt en/ of wast. Bestel gemakkelijk online.